Opvolging

Opvolging

Een vraag waar u over na moet denken is aan wie u uw bedrijf wilt verkopen. Wie wordt uw opvolger in het runnen van de onderneming? Er zijn bij deze keuze verschillende opties:

– Familieopvolging
Als u een familiebedrijf bezit is het mogelijk dat er iemand uit uw familie het bedrijf wil overkopen. Een rede voor familieopvolging zou continuïteit van de bedrijfsvoering kunnen zijn. Ook kan het zijn dat veel familie al voor het bedrijf werkt of heeft gewerkt. Hierdoor zou de nieuwe eigenaar al veel kunnen weten over het bedrijf.

– Management buy-out (MBO)
Er wordt gesproken van een MBO als de onderneming wordt overgenomen door de eigen manager(s) of medewerkers. Hiervoor wordt bijvoorbeeld gekozen als er vanuit de familie niemand is voor de overname.

– Management buy-in (MBI)
Bij een MBI wordt de onderneming overgenomen door iemand van buitenaf. De koper is dus een onbekende bij het bedrijf. Ook hiervoor kan gekozen worden als er vanuit de familie geen kandidaten zijn. Echter, het kan ook zijn dat het van belang is dat het bedrijf een ‘turn around’ krijgt. Een nieuwe eigenaar met een hele nieuwe kijk, kan hier voor zorgen.

– Strategische overname
In dit geval is de koper al eigenaar van een andere onderneming. Het is echter voor deze koper gunstig om er een bedrijf bij te kopen. Hij is dus op zoek naar meerwaarde voor zijn eigen bedrijf. Een belangrijk begrip bij strategische overname is synergie. Dit is de meerwaarde die bereikt wordt als de som der delen meer is dan de afzonderlijke delen. Mogelijke synergievoordelen zijn:
• Schaalgrootte
• Bedrijfsomvang
• Kennis