Overdracht

Overdracht

Nu bent u aangekomen bij de daadwerkelijke overdracht van uw bedrijf. Het is van belang hiervoor een notaris in te schakelen. De ondertekening van de koopakte zal deze overdracht bevestigen. Als het gaat om de overdracht, zijn er twee manieren voor de wijze van de overdracht. Welke van deze twee manieren u gebruikt, ligt aan de rechtsvorm van uw onderneming. Welke adviseur u bij de overdracht in moet schakelen hangt weer af van de manier die u gebruikt. De twee verschillende manieren zijn:

  1. Aandelentransactie
    Deze manier wordt toegepast bij een bv of nv. Het gaat hierbij om de overname van aandelen. U verkoopt dus het gehele bedrijf aan uw koper. Bij deze manier van overdracht wordt een notaris ingeschakeld. De koper kiest vaak uit welke notaris benaderd wordt.
  2. Activa-passivatransactie
    In dit geval verkoopt u niet het gehele bedrijf. U verkoopt bijvoorbeeld alleen de activa. De aandelen blijven zo van u. Bij deze vorm van overname wordt een jurist ingeschakeld.

Naast het inschakelen van een jurist of notaris, zal er ook altijd een bank worden ingeschakeld voor de financiering. Er zijn dus een aantal partijen nauw betrokken bij de overname. Dit kan leiden tot discussies. Houd hier rekening mee en meng u vooral niet in die discussie. Blijf professioneel, u wilt namelijk dat de overname door gaat en niet dat deze nog wordt afgebroken.