Veel gestelde vragen bedrijf verkopen

Veel gestelde vragen bedrijf verkopen

Hoe lang duurt het om mijn bedrijf te verkopen?

Hoe lang het duurt om uw bedrijf te verkopen, hangt af van uw voorbereidingen. De tijdsduur waar u rekening mee moet houden is ongeveer 6 tot 9 maanden. Echter, heeft u goede voorbereidingen getroffen, dan kan dit traject ook eerder afgelopen zijn. Heeft u zich wat minder voorbereid, dan kan het ook langer dan 9 maanden duren.

Wat kost het om mijn bedrijf te verkopen?

Tijdens de overname van uw bedrijf, schakelt u adviseurs in die u kunnen helpen. Omdat er veel uren in het overnametraject gaan zitten, hangt er een prijskaartje aan deze adviseurs. Niet alle adviseurs houden hetzelfde uurtarief aan, maar u kunt rekening houden met een uurtarief van ongeveer €125 / €150. Vaak wordt er ook nog om een succesvergoeding gevraagd bij een geslaagd traject. In praktijk kunt u al met al uitgaan van een bedrag tussen de €25.000,- en €50.000,-. Echter, dit kan natuurlijk ook meer of minder zijn.

Kan ik van de opbrengst van mijn bedrijf leven?

Of u van uw opbrengst kunt leven, hangt af van uzelf. Wat zijn uw wensen? Wat is uw persoonlijke situatie? Wat heeft u aan pensioenvoorzieningen opgebouwd? De opbrengst kunt u gebruiken om te beleggen. Het is wel van belang de balans op te maken door het opstellen van een financieel plan. U accountant kan u daarbij helpen.

Aan wie kan ik mijn bedrijf het beste verkopen? Toch niet aan mijn concurrent?

In principe is het natuurlijk geheel aan u. Verkoopt u uw bedrijf graag aan een bekende of familielid, dan is dat uw keuze. Echter, een koper die strategische belangen heeft bij het kopen van uw bedrijf, is wellicht bereid meer te betalen. En als dat het geval is, dan is de kans aanwezig dat het gaat om een concurrent van u. Strategische kopers zijn namelijk vaak concurrenten, leveranciers of toetreders van buitenaf. Wat voor u ook een optie is, is het plaatsen van uw bedrijf op Bedrijventekoop.nl. U krijgt dan vanzelf reactie van mensen die echt interesse hebben in uw bedrijf.

Wie kan mij helpen bij het verkopen van mijn onderneming?

Er zijn veel verschillende adviseurs die u kunnen helpen in het verkooptraject. Elk van deze adviseurs heeft zijn of haar eigen specialisme. Hier vindt u een lijstje met de adviseurs die u zou kunnen benaderen:
– De (huis)accountant
– De belastingadviseur
– De bank
– De notaris
– De overnameadviseur
– De valuator